Ще преговаряме с "Тошиба" за инвеститор на нов реактор

Правителството възложи на икономическия министър да преговаря за изграждане на нов 7-ми блок към АЕЦ „Козлодуй”. 

 

За самата технология конкурс няма да има, съобщи Драгомир Стойнев, за да не сме длъжни след това да изкупуваме тока, произведен от новата мощност. Вече беше съобщено, че страната ни се е спряла на американската технология на „Уестингхаус”, която в по-голямата си степен е собственост на "Тошиба". От там ще дойде и сериозна част от парите, нужни за проекта. Засега не е ясно колко ще струва проектът, нито на каква цена ще се продава токът от новия реактор. Тези въпроси трябва да се изчистят до септември догодина. 

 

30 процента от инвестицията ще дойдат от строителя, останалите 70 на сто - от банкови заеми. Страната ни няма да дава пари. За изгражането на реактора ще бъде обявен конкурс, съобщи енергийният министър. 

 

Драгомир Стойнев отказа да отговори на въпроса какво ще прави България с вече произведения от Русия реактор, който първоначално беше предвиден за АЕЦ "Белене". При замразяването на проекта за втора атомна централа се появиха коментари, че е възможно руският реактор да се прехвърли като седми в Козлодуй.