Така щетите няма да се плащат от джоба на данъкоплатците, аргументират се от ръководството

Застраховат сградата на парламента срещу протести. Чрез обществена поръчка в момента се търси застраховател, който да покрива рискове като безредици, стачки и бунтове. Ценовите оферти са били отворени в петък и до дни ще стане ясно, колко струва рискът от граждански вълнения, насочени срещу Народното събрание.

 

Протестите от последните месеци провокираха ръководството на парламента да се застрахова в буквалния и в преносния смисъл от щетите, които демонстрантите нанасят върху сградата на законодателния орган. Пред Нова ТВ председателят на Народното събрание обясни, че само така рисковете няма да се плащат от джоба на данъкоплатците.

 

Все още официално не е ясно какъв е интересът на застрахователите и кой ще спечели обществената поръчка.

 

За първи път сградата на парламента ще бъде застрахована не само срещу пожари и земетресения. Сред бедствията, които застрашават Народното събрание, ръководството видя и протестите, които вече няколко месеца обсаждат сградата на жълтите павета. Обществената поръчка е възложена в средата на октомври именно от парламентарния шеф Михаил Миков.

 

Според мен звучи малко екзотично. Очевидно, че се взимат всички мерки, за да бъде непоклатимо това правителство. И този парламент да оцелее възможно най-дълго”, коментира Димитър Главчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ.

 

Според поръчката застрахователите трябва да изплащат щетите при счупване на врати и прозорци, откъртването на мазилка от фасадата, както и всеки път, когато към сградата полетят яйца и домати.

 

Застрахователите определиха обществената поръчка като рисковано начинание. Според тях застрахователния брокер Анелия Ангелова става въпрос за нестандартно покритие, защото „досега гражданските вълнения, стачките са специално изключен риск, описан във всички общи условия по застраховка ‘Имущество’” – това, което предстои да се случи за Народното събрание.

 

Повече по темата ще научите от видеото.