Турският премиер приобщи теротирии в съседни страни към "Тракия - нашата жива история в Европа"

Министерството на външните работи разпространи обръщение след изказване на турския премиер Реджеп Ердоган. Недоволството на дипломатическото ведомство бе предизвикано от реч на Ердоган на предизборен митинг в град Кешан.

 

Според съобщенията на информационните агенции турският премиер е посочил Кърджали и Лудогорието като част от изконните турски територии.

 

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион”, заявил министър-председателят.

 

От МВнР посочиха че „подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.”

 

„България, като страна, основана преди повече от 1 300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа”, се казва в изявлението на Външно министерство. „Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат”.

 

Остра реакция на думите на турския премиер имаше и от гръцка страна. Гръцките медии обвиниха Ердоган, че е охладил отново отношенията между съседните държави.