Служителите на завода за батерии са получили предизвестия за освобождаване от длъжност

400 работници от завода за батерии "ЕнерСис" в Търговище остават на улицата. Връчени са им предизвестия, че са на работа до 31-ви март следващата година.

 

Посочените от ръководството причини са трудната ситуация на Европейския пазар, свръхпроизводството, данъчните процедури и екологичните  изисквания. Като основна причина се посочват и огромните бюрократични разходи в България, които пречат на конкурентоспособността.

 

Всички съкратени ще получат компенсация от 4 брутни заплати и заплащане на неползван платен отпуск. Заводът в Търговище ще остане и ще се развива като специализиран в производството на батерии за подводници. В него ще работят около 120 души.

 

„Не можем да променим решението, но това, което обещавам на всеки един служител е да помогнем възможно най-много за да облекчим ситуацията. Имаме определен брой трудово устроени хора, които също ще третираме по по-специален начин”, заяви директорът на фирмата Ойген Петерханс.

 

„Нямам информация, казаха ни, че положението в Европа с поръчките е много затруднено за всички, правят всичко възможно, но се налага. За мен,естествено както и за много други хора не е добре. В нашия град в момента ситуацията е много затруднена”, смята един от служителите в завода Недялко Грънчарски.