С отпадъчната вода на София, отделена за ден, могат да се напълнят сто олимпийски басейна

Ще ви заведем на едно от най-мръсните места в София. Там освен всички отпадъчни води се събират и неочаквани предмети. 
 
Само за ден столичната канализация отделя 400 000 кубични метра отпадъчна вода. Иначе казано, с това количество могат да се напълнят сто олимпийски басейна. Освен мръсната вода обаче канализацията отвежда в пречиствателната станция и неочаквани неща. 
 
„Най-интересното нещо, което сме намирали, е живо прасе, което пристигна с каналните води на входа на решетките, което колегите успяха да извадят, така че не беше засегнато”, разказа Станислав Станев от „Софийска вода”.
 
Затова не е чудно, че в „Софийска вода” постъпват на пръв поглед комични жалби, като например следната от жител на столицата:
 
„Аз си пасях овчиците в близост до вашия канализационен колектор и една от овчиците изчезна. Съответно, моля ви, кажете дали сте я намирали в пречиствателната станция”. 
 
След разпит на служителите обаче става ясно, че овцата не е попаднала в пречиствателната станция. 
 
Иначе столичната канализация води всички отпадъци в Кубратово. Първата им спирка са решетките, които пресяват големите предмети като автомобилни гуми, клони, камъни, а понякога и животни. След това чрез въздух се прави и по-фина пресявка. 
 
В мястото, наречено „шоколадовата фабрика”, се изчистват всички химикали, които отмиваме от себе си в ежедневието. И макар на пръв поглед водата там да изглежда по-мръсна, отколкото на входа на пречиствателната станция, само 20 метра под повърхността тя вече е бистра. След този цикъл водата е готова да се влее в Искър. Утаеното се суши и се използва за торене на земеделска земя. 
 
Подробности за това какви „богатства” крие канализацията – гледайте във видеото.