Проблемът с бежанците у нас не може да се реши без Асад, смята епутатът, гостувал в Дамаск

„Нямам усещане да съм черната овца в БСП. По-различен – може би да, но това не ме прави черен”. Това заяви във „Всяка неделя” депутатът от Коалиция за България Страхил Ангелов. Председателят на групата за приятелство със Сирия в парламента предизвика реакции у нас с посещение в Дамаск, осъществено въпреки несъгласието на партийното си ръководство.

 

Социалистът е наистина е учуден от отношението на съпартийците си, след като се чуха призиви да бъде наказан, включително от страна на членове на кабинета.

 

Министри не може да искат наказание за депутат”, категоричен беше народният представител и уточни: „Не съм получавал наказание. Не мисля, че има за какво да ме наказват”.  

 

„Посещението ми в Сирия не хвърля сянка върху политиката на България. Това, че придаваме тенденциозност може да наруши отношенията ни с една или друга страна, особено в Близкия изток. По отношение на региона трябва да заемем една доста по-балансирана позиция”, убеден е Страхил Ангелов.

 

Проблемът с бежанците у нас не може да бъде решен без участието на страната, от която идват, посочи представителят на левицата, който заяви, че бежанците не бягат от режима на Башар Асад, а от ислямистите: „Преди да замина посетих три бежански центъра у нас и много от сирийците казаха точно това”.  

 

Ако преговорите в Женева се провалят, това означава изостряне на конфликта и засилване на бежанската вълна към нас”, коментира Ангелов. По думите му ако обстановката се успокои, България трябва и икономически да участва във възстановяването на арабската страна.

 

„В БСП текат едни процеси и ако хората, които са създали тази партия, видят какво се случва сега – те няма да повярват. Всичката тази помия, личностният конфликт между Станишев и Първанов, ни поставиха в много неудобно положение”, каза още червеният депутат, който преди време поиска оставката на председателя на БСП заради предложението Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС. Партията невинаги е права, смята Ангелов, който обаче обещава да не говори за проблемите в нея до европейските избори.

 

Целия разговор със Страхил Ангелов можете да проследите във видеото.