Зачестяват и убийства вследствие на домашно насилие

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, като се наблюдава тенденция към увеличаването на тежките случаи, сочи статистика на неправителствени организации, представена от "Български център за джендър изследвания".

 

Увеличават се не само случаите на домашно насилие в малките населени места, но и тези на насилие над възрастните хора и малки деца.

 

От "Български център за джендър изследвания" настояваме при нанасяне на телесна повреда, виновният да се преследва от прокуратурата, вместо това да става по частен ред, заяви адвокат Йорданка Бекирска от Центъра, цитиран от БГНЕС.

 

Когато жертвата си търси правата по частен ред, често бива притисната от партньора си и оттегля жалбата, а когато престъплението се преследва от прокуратурата, това няма как да се случи, обясни адвокат Бекирска и добави, че подобни са и препоръките на международните хуманитарни организации към България, а целта е да има по-строги наказания.

 

Зачестяват и убийства вследствие на домашно насилие. Статистиката сочи, че през последната година има 7 случая на убийства на жени от техните съпрузи.

 

„Настояваме за изричното инкриминиране на изнасилването в брака, както и то да бъде наказвано по-строго”, заяви експертът по човешките права Георги Войнов, според когото проблемът със сексуалните посегателства срещу деца е изключително сериозен и също не е намерил адекватно отражение в новия НК.