Лекари предупреждават за опасностите от съставките, които ускоряват растежа на пилетата

Пилешко месо с хормони води до ранен пубертет. За това предупреждават лекари и родители.  Според тях хормоните, които трябва да ускорят растежа на пилето, влияят върху детския организъм и той съзрява по-бързо. От Агенцията по безопасност на храните отрекоха тези твърдения.

 

„Натурален продукт”, „100 % пиле” - звучи окуражаващо. Може ли обаче под опаковката да се крие опасност? Твърдо „да” е отговорът на Анна Жукивская, която преди време напипва бучка в гърдата на 10-месечното си момиченце. „Пилешко със зеленчуци ѝ беше любимото пюре. Имаше един период, в който нищо друго не искаше да яде”, казва тя. Търси лекарска помощ. Съветват я веднага да спре пилешкото.

 

В рамките на 6 месеца, бучката изчезва изцяло. Наблюденията на Анна, оказва се, не са изключение. „Ежедневно се срещам с дечица, юноши, девойки, които са доста едри, които имат доста голям номер на обущата, момиченце на 8 години има цикъл”, казва диетологът проф. Донка Байкова.

 

Според експертите, проблемът се дължи на хормоните и антибиотиците, които производителите използват за по-здрави и угоени животни. Според един от собствениците на птицеферми у нас, контрол на вносните продукти липсва.

 

Освен това редица производители искат по-бърза продукция – затова угояват животните си за по-малко време, но с повече медикаменти. Теза, която освен нашите експерти, застъпват и авторите на популярния документален филм „Храна ООД”.

 

От Агенцията по храните обаче оспорват обвиненията в липса на контрол. И успокояват, че такъв контрол има. „Ние нямаме установени случаи на налични на остатъци на препарати с хормонално и анаболно действие”, категорична е д-р Тодорка Янковска.

 

От Агенцията допълват, че за последните 15 години европейските здравните власти не са установили нито един случай на хормони в хранителни продукти на територията на целия Европейски съюз.