Ябълката на раздора се оказа изборът на нов национален консултант по трансплантология

Пореден скандал между пациенти и здравни власти – този път заради избора на нов национален консултант по трансплантология. Шефът на правителствена болница – професор Любомир Спасов пое поста преди дни. Пациенти обаче заплашват с протести и обвиняват Спасов и лечебното заведение в сериозни нарушения.


Владимир Бочев губи 3-годишния си син през 2011-та след трансплантация в болница „Лозенец”.
„Бяхме осведомявани, че нещата се случват добре, възстановяването минава успешно, но се оказа, че това са лъжи. Има пропуски, грешки, които са явни, за които имаме достатъчно доказателства”, обяснява Владимир Бочев.


„Техните твърдения не почиват на действителността. Успеваемостта в трансплантологията навсякъде, във всички лечебни заведения по света е около 80%”, твърди от своя страва шефът на правителствена болница проф. Любомир Спасов.


Владимир и семейството вече съдят болницата. Освен тях и други пациенти водят дело. Здравният министър обаче защити новото назначение.


„Изключително много разчитам и на административния опит, и на контактите на проф. Спасов в международен план”, заяви здравният министър д-р Таня Андреева.


Промяната се наложила, заради изтичането на едногодишния мандат на предишния национален консултант.


От здравното министерство обясниха, че кандидатурата на Любомир Спасов всъщност е била издигната не от медицинско заведение, а от Софийския университет, което било разрешено. Припомняме, че Спасов е и декан на открития преди няколко години Медицински факултет към Алма матер.


Повече по темата гледайте във видеото.