Батерията ще се зарежда чрез мобилния телефон и ще издържа 8-часово натоварване

Кохлеарните импланти са едни от най-високотехнологичните решения за подобряване на живота на хората с проблеми със слуховия апарат. Само че те могат да доведат до странични проблеми в областта на ухото, където се извършва операцията. Освен това, външната част на устройството, макар и маломерно, се разполага зад ухото и е видимо за околните хора, информира rtve.es.

Инженери от Масачузетския технологичен институт са разработили миниатюрен вариант на кохлеарен апарат, който може да се имплантира напълно в главата, в близост до ухото и не се нуждае от външен хардуер. За целта учените направили микрочип, изпълняващ всички функции – микрофон, обработка на сигнала и генериране на електрически импулси. Освен това те използвали модерна  батерия, която се презареждала безжично.  

Микрочипът използвал вълни, които пестят от енергията на батерията, поради което тя можела да функционира в продължение на осем часа без прекъсване. Подобрението се дължало на факта, че учените използвали специален адаптор, който се свързва към мобилния телефон и черпи енергия от него. Необходимо е само да доближите телефона си до ухото в продължение на 2 минути, за да заредите батерията напълно.

Трябва да се каже също, че хирургическото поставяне на този вид имплант продължава между 3 и 4 часа. за сравнение оперативното поставяне на обикновените импланти трае между 60 и 90 минути.

Засега новите кохлеарни апарати са разработени на тестово ниво, с цел в бъдеще да получат медицински разрешителни и да се пуснат в продажба.


Превод: Анелия Тодорова