Дерматолозите успокояват – пазарът ни не е залят от опасни мартеници

Нов случай на обрив от мартеница. Ден след като стана ясно, че дете от Бургас е получило алергия, получихме сигнали и от други части на страната за нетипични кожни реакции.

 

27-годишната Галина Гутева от Габрово си купила мартеница от голяма търговска верига. Малко след като разопаковала гривната усетила остра миризма, но въпреки това си я сложила. Галина по случайност не сложила такава мартеница и детето си, което има тежки алергии. „Не съм очаквала, че това може да се случи от мартеница – все пак тя е само конци и дървено топче”, казва тя.

 

Наскоро лекарите в Александровска болница се сблъскали дори с алергия от... ботуши. „Става дума за бои, лепила и т.н., които в контакт с вода и други условия могат да предизвикат контактна алергия, която беше доказана при пациентката в нашата клиника”, коментира д-р Ася Николова.

 

Дерматолозите успокояват – пазарът ни не е залят от опасни мартеници, но тези, които са направени от некачествени материали, могат да раздразнят по-чувствителната кожа.

 

А дори да е контактната алергия – най-важното е, че обикновено тя преминава сравнително бързо, само с кожни раздразнения и не води до шокови състояния. Все пак специалистите съветват – при подобна реакция да се подложим на тест, за да сме сигурни откъде идват оплакванията ни.