Хората от региона многократно се вдигаха на протести, тъй като на болницата разчитат над 30 000 души

В Девин след повече от две години прекъсване болницата в града отново заработи. Лечебното заведение беше закрито заради натрупани дългове от над милион и половина лева. Хората от региона многократно се вдигаха на протести, тъй като на болницата разчитат над 30 хиляди души от три общини. За възстановяване на лечебното заведение държавата отпусна близо 1 милион лева.

 

Още в първият ден за броени часове единственото работещо отделение се напълни с пациенти. Сред тях е Юлия, която от години се бори със заболявания на опорно двигателния апрарат. Жената разказва, че когато и казали, че ще могат да я приемат и лекуват не можела да повярва. Очаквала отново да  пътува до Смолянската болница - така както го правела повече от 2 години.

 

Засега работи само вътрешно-нврологично отделение. До дни се очаква врати да отвори и детско. Разкриването на хирургично отделение обаче ще се забави поне до лятото.

 

Причината е забавяне в ремонтните дейности заради обжалване на процедури от фирми, които не спечелили поръчката за ремонт на болницата. Въпреки тези проблеми девинци приемат днешния ден като истински празник.

 

Репортер: Анелия Веселинов