Пациентите трябва да доплащат между 200 и 300 лева на месец

На фона на шумните кампании в подкрепа на донорството, стотици трансплантирани се оказват без животоподдържащите си медикаменти. Това алармират пациентски организации. Болните трябва да доплащат средно между 200 и 300 лева на месец, което е непосилно за голяма част от тях. 

 

"Заложник на целия този хаос е пациентът. Кажете ми как ще популяризираме донорството и с какво ще спомогнем за повече трансплантации в България.”

Това пише във Фейсбук страницата на "Новините на Нова” сърдечно-трансплантираният Евгени Георгиев. Оказва се, че с проблема му се сблъскват и други пациенти.

 

По принцип Здравната каса поема най-евтиния препарат във всяка група. Затова след влизането на поредното по-евтино лекарство от началото на годината, според действащия регламент, и фондът у нас започва да плаща изцяло само него. За сметка на това пациентите трябва да доплащат повече от джоба си, ако продължат да се лекуват със старите си медикаменти.

 

От здравното министерство обясняват, че засега липсват средства. За да се покрият изцяло нуждите на трансплантираните пациенти, това можело да стане чак догодина. Пациентите обаче се тревожат, че има риск да отхвърлят органите без досегашната терапия.

 

От фармацевтичната компания, която осигурява по-евтините лекарства, обясняват, че и техните медикаменти можели адекватно да заместят по-скъпата терапия, но в случая пациентите ставали жертва на интереси, които лобирали за източване на касата. 

 

Затова и фирмата щяла да извади по-евтините медикаменти от българския пазар, така че да се върне предишното положение. А дали наистина това ще реши проблемите на трансплантораните, "Новините на Нова” ще продължи да следи темата.