Силна кашлица повече от 5 дни - това е тревожният симптом, който може да означава коклюш

Увеличават се случаите на заболели от коклюш, или така наречената магарешка кашлица. За това предупреждават лекари от инфекциозната болница в София. Според тях няма достоверна статистика на броя засегнати, защото единствената лаборатория за изследвания е в София и много хора остават без диагноза.

 

Силна кашлица повече от 5 дни - това е тревожният симптом, който може да означава коклюш. Болестта е най-опасна при бебетата, тъй като е възможно да премине в пневмония или да причини увреждания.

 

"Най-уязвими са неваксинираните деца, до 2-3 месеца и децата след 13-14 години, тъй като последната ваксинация е била на 6 години”, обясни доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница - София. 

 

Лекарите обясняват, че след дебатите "за” или "против” ваксините много семейства са разколебани как да предпазят децата си. Една от майките, които се доверяват изцяло на медицината и задължителните ваксини, е Маруся. Тя разказа, че досега 7-месечният й син Юлиян не е боледувал сериозно.

 

Традиционно след зимата, в началото на март, сме уязвими заради понижения имунитет, липсата на движение и витамини. Грипната вълна обаче отшумява и броят на заболелите е под епидемичните нива.