Прекратено е членството и на Георги Близнашки за уронване на престижа на партията

Развръзка по една от големите политически интриги от последните месеци. Прекратиха членството на Георги Първанов, Румен Петков, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова-Пенкова от БСП.

 

Заради системно нарушаване на уставните норми от БСП са отстранени и членове на инициативния комитет на АБВ – Емил Константинов, Владимир Калчев, Бойка Арабаджиева и Людмил Веселинов. Всички тези хора са заявили принадлежност към АБВ. Казусът за изключването им се появи още след като АБВ обяви своя паралелна листа за предстоящия евровот.

 

Прекратено е членството и на Георги Близнашки за уронване престижа на партията. Той е един от хората, които подкрепиха Инициативния комитет за предложения от президента референдум за промени в изборните правила.

 

Внушителното мнозинство от 85 гласа „за” потвърди категорично, че с листа за евроизборите, различна от червената, АБВ поставя ясна разделителна линия между кандидатите. Само двама от Националния съвет на партията се „въздържаха”, а трима гласуваха против.

 

В приетото решение на Националния съвет на БСП, представено от Янаки Стоилов, се казва още: „Не е справедливо, не е солидарно, не е партийно да застанеш срещу тези, които са те подкрепяли, избирали и са вярвали в теб, особено ако се казваш Георги Първанов”.

 

Не закъсня и отговорът на Първанов. Той пък се върна в годините, в които е бил начело на БСП: „Да сте чули по мое време някой да е бил изключен от партията? Не. И това беше в основата на успеха на БСП, успех който консумираха на порции сегашното ръководство. Ако някой мисли, че с устава напред, при това не добре прочетен, ще спечели избори - жестоко се е объркал”.

 

Първанов дори сравни ситуацията в БСП с романа "1984": „ ‘Позитано’ ми прилича на Ореул, ако си спомняте - едно министерство обединява двете министерства, на истината и на любовта. Играят ролята точно на това в момента”.

 

Не стана ясно защо чак сега столетницата реши да вземе крайното си решение. Социологически проучвания от последните месеци показват обаче, че доверието към БСП започва да се топи за сметка на резултата на АБВ.

 

Подробности за събитията на "Позитано" 20 ще научите от видеото.