Причината - лекарства за тях в аптеките в София и в Пловдив няма

За пореден път животът на пациенти с трансплантации е в опасност. Лекарства за тях няма в аптеките в София и в Пловдив. Става въпрос за животоспасяващо лекарство, което помага присадения орган да не бъде отхвърлен.


Мария Милкова е при пациент, който дни наред търси животоспасяващото лекарство. От 16 години животът на Божана Велева зависи от една капсула, която трябва да взима всеки ден. Ако не я вземе, тялото й ще отхвърли трансплантирания бъбрек. Тя е останала само с една капсула от необходимото лекарство, което означава, че във вторник ще се окаже в трудна ситуация. Това обаче, по думите й, се случва всеки месец.


„От януари до март няма лекарства по аптеките”, оплака се Божана.


Стотици трансплантирани отново застрашени„Причината е една и тя е ясна. Това е незаконен реекспорт. Тази злоупотреба, тази сива търговия с лекасртва, които се изнасят извън пределите на нашата страна. Производителите са внесли необходимите количества за пациентите, които имат нужда от тези лекарства. Само, че такива незаконни търговци, които изнасят тези лекарства в Европа води до до този баланс”, обяснява Аделина Любенова, представител на дитрибуторска фирма.


За да се гарантира нужното количество в началото на месеца държавата въведе регулации на реекспорта.


Регулацията влезе в сила на 5-и март. Ефектът от нея ще се усети едва след месец. Но има и втора причина за недостига на лекарства и тя се нарича фалшив пациент.


Повече по темата гледайте във видеото.