Социалните обещания на управляващите дойдоха от срещата "Власт-медии"

Великденски и коледни бонуси за пенсионерите - всяка година. Засега не е ясно, дали това ще важи за всички или за само за най-бедните. 
 
И още от щедрите обещания на управляващите - допълнителни пари и за малките земеделски стопанства
 
 
Пенсионерите Първан и Стефка Първанови от Монтанско живеят общо с 300 лева на месец. Разказват че от години не са си купували нищо
 
"24 години съм пенсионер - един лев не съм дал за обувки", обяснява Първан.
 
Празниците им също минават скромно, затова предлагат на премиера Орешарски бъдещите надбавки: "От 50 до 100 поне - даже на някои повече, защото има по-зле хора от нас." 
 
По техни сметки всички под средната пенсия трябва да получат бонуси.
 
Левите настояват със сигурност бонус да вземат пенсионерите, които получават под 251 лева - това са около 1 милион души. 
 
„Ние ще настояваме за коледни и за великденски и тази и следващата година - хората едвам си плащат”, заяви по-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев.
 
Критиките, че с пенсионерските бонуси управляващите се опитват да купят изборите, премиерът Орешарски посрещна така: „Единственото успокояващо за рамките на мандата е, че всяка година има избори. За да избегнем упреци, че е предизборно, трябва да спрем да работим по 2-3 месеца преди изборите.”
 
Експерти са на мнението, че дори и управляващите да се опитват да купят избирателите, това едва ли ще се получи.
 
„Каквото и да казват управляващите, не могат да се измъкнат от съмнението. Трябва да ги разочаровам - не можеш да купиш гласа на един убеден възрастен човек - той е решил за кого ще гласува”, коментира социалният експерт Иван Нейков.
 
Той е категоричен - няма експерт, който да каже, че пенсионерите не заслужават повече. Остават обаче много въпросителни – откъде ще дойдат парите и в крайна сметка не е ли по-добре хората да получават големи пенсии, а не добавки към ниски пенсии.
 
Пенсионерите от Монтана имат идея откъде да дойдат парите - от колите на депутатите. 
 
"С колела ще ходят... И въздухът ще бъде по-чист", предлагат възрастните хора.
 
На повече помощи ще могат да разчитат и дребните земеделци. Лидерът на ДПС Лютви Местан призна, че страната ни е допуснала грешката повечето от европарите за земеделците да се насочват в ръцете на няколко души. Затова сега 70-80 хиляди малки стопанства ще получават 1250 евро годишно без ангажименти.
 
 
"Малки рискови, които обработват до 1-2 хектара, ще получават субсидия от 1250 евро без задължението да изпълняват зелените ангажименти, необвързани дори с конкретно производство", обясни Лютви Местан.
 
И по други две социални теми - премиерът Орешарски коментира, че се притеснява от евентуално поскъпване на тока догодина заради евроизисквания. На фона на настояването на левите богатите да плащат повече, той добави, че не планира да променя данъци и осигуровки.
 

Орешарски, Станишев и Местан срещу медиитеВсички тези социални обещания на управляващите дойдоха от срещата "Власт-медии". На първия по рода си форум премиерът Орешарски и лидерите на двете управляващи партии отговаряха на въпросите на над 200 журналисти.  


И този разговор не  мина без традиционния въпрос "Кой?". Макар че управляващите отклониха конкретния отговор, лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че оттук нататък въпросите за Делян Пеевски ще насочва към друг. Лидерът на БСП Сергей Станишев пък отхвърли ползата от евентуално коалиционно споразумение, отрече и споразумението от преди години, когато властта беше парцелирана в съотношение 3-5-8.


Повече гледайте в репортажа на репортерите ни Марина Цекова и Нели Тодорова.ъв видеото.