Това постанови Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи постоянни цени за достъп до електропреносната мрежа и електроразпределителните мрежи, както и компенсаторен механизъм за връщане на събраните средства, съобщиха от регулатора.


За производители на електрическа енергия, произведена от слънчева или вятърна енергия, която се изкупува по преференциални цени, цената за достъп до мрежата на ЕСО ще бъде 2,45 лв./МВтч, без ДДС.


За електрическата енергия, която се произвежда от възобновяеми източници, различни от слънце и вятър, която се изкупува по преференциални цени, цената за достъп е премахната или обявена като 0,00 лв./МВтч.

 

В случаите когато окончателната цена е по-висока от временната, производителите възстановяват на ЕСО разликата. Когато ВЕИ производителите са обжалвали решението на ДКЕВР от септември 2012 г. и за тях то е отменено с влязло в сила решение на съда, те имат възможност да си възстановят пълния размер на сумите по реда на действащото гражданско законодателство.

 

За производителите на еленергия от възобновяеми източници, различни от вятър и слънце, които не са обжалвали или няма излязло решение на съда, операторите на мрежи, към които те са присъединени, са длъжни да им възстановят 100 процента от събраните суми.


Срокът за изпълнение на компенсаторните мерки е до 15 април 2014 г., предвижда ДКЕВР.