Няма случаи на доказано увредени лица след проведена имунизация. След проучване на съобщените случаи и анализ на причините, оценени като вероятно свързани с предхождаща ваксинация, са 7 случая за 2012 г., 11 случая през 2011 г. и 21 случая за 2010 г. При всичките е имало хоспитализация, която е завършила с оздравяване, съобщи за БГНЕС здравното министерство. 

 

Към момента от ведомството не планират промени в Националния имунизационен календар и други изменения в наредбата за имунизациите у нас. Възможно е намаляване броя на задължителните имунизации чрез прилагане на комбинирани препарати.

 

Намаляването на заболяванията, срещу които се извършват имунизации, е неприемливо от медицинска гледна точка. Твърдението, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на 48 часа след поставяне е невярно, категорични са здравното министерство. 

 

След смъртта на тримесечния Павел, който почина дни след поставени две ваксини, специалисти се изказаха в няколко телевизии, че няма как ваксината да има общо със смъртта, тъй като са минали няколко дни, а ваксината показвала страничните си ефекти за 48 часа.

 

Срокът от 4 седмици е този, в който организмът изгражда специфичен имунитет, вследствие на имунизацията и поради това в рамките на този срок всяка реакция трябва да се свързва с предшестваща имунизация. 

 

Имунизацията срещу туберкулоза с БЦЖ ваксината обхваща 97% от новородените. Ваксината срещу хепатит Б също обхваща доста голям брой от населението ни - над 95%. Процентите при другите ваксини са около 90%. При реимунизациите процентите на обхват падат до малко над 70% при някои от ваксините.