Препоръчително е продуктите да се готвят при ниска температура - по-малко от 120 градуса

Френската национална академия по фармация предупреждава, че някои методи на готвене ускоряват стареенето и увеличават риска от диабет тип 2, съобщи БТА. 

 

Препоръчителна е умерената консумация на хранителни продукти, приготвени на грил, печено пиле, чипс, пържени картофи. Консумацията на храни, готвени при високи температури, може да ускори стареенето и да улесни появата на диабет тип 2 и сърдечни болести.

 

Академията предупреди срещу т.нар. крайни продукти на напреднала гликация, които се получават при топлинна обработка на захари и протеини в отсъствие на вода. Според академията, извършвани от 30 години изследвания върху крайни продукти на напреднала гликация, са показали, че натрупването им в организма има вреден ефект и е свързано с риск от диабет, бъбречна недостатъчност и с ускорено стареене. 

 

Резултатите от изследване свързват крайните продукти на напреднала гликация с увеличен риск от деменции, включително от болестта на Алцхаймер. Затова ще е добре да разберем как се образуват крайните продукти на напреднала гликация и да ги избегнем.

 

Тъй като вредният им ефект е непознат за широката публика, академията ще публикува някои препоръки на тази тема. Според проф. Буланже е достатъчно продуктите да се готвят при ниска температура - по-малко от 120 градуса, и да се отдаде предпочитание на варенето, готвенето на пара или в микровълнова печка пред готвенето на грил и изпичането във фурна.