Жена с трансплантиран бъбрек се оплака, че в аптеките липсва жизненоважно лекарство

Преди две седмици "Събуди се” разказа историята на Божана от Перущица - жената с трансплантиран бъбрек, която се оплака, че в аптеките няма жизненоважно лекарство. Лекарство, което трябва да пие всеки ден, за да не отхвърли тялото й новия орган. 

 

По случая имаше реакция, а от Асоциацията на паралелния износ на лекарства оспориха така наречения реекспорт като причина за липсата на медикамента.

 

Лекарството го няма в нито една аптека в Пловдивска област. Причината според дистрибуторската фирма е незаконен реекспорт. От Асоциацията на паралелния износ в България обаче категорично заявиха, че реекспотът не е причина за тяхната липса. 

 

"Това показва проучване на асоциацията сред лечебните заведения в цялата страна, които разходват 80% от лекарствените продукти на болничния пазар у нас. Данните сочат, че в 67% от случаите недостиг няма, освен в случаи на единични медикаменти заради регулаторни промени, прекратяване или разрешаване на употреба или липса на внос”, казват от асоциацията

 

Въпреки че на 9 март от Асоциацията на собствениците на частни аптеки обясниха, че лекарството липсва в повечето аптеки в Пловдив, от Асоциацията за паралелен износ заявиха, че лекарството, от което е имала нужда Божана, е било налично в някои аптеки в града.