Те идват най-често от Афганистан, Сирия, Ирак и от Африка, за да търсят убежище

Бежанците идват в България сами, за да търсят спасение. Често обаче бързо става ясно, че спасението се отлага. За децата бежанци - онези, които идват у нас без родителите си, разказа екип на "Събуди се”. 

 

Макар да идват само с дрехите на гърба си, те носят най-тежкия товар – спомени. От убийството на родителите им или раздялата с тях. Те са едва на възраст между 14 и 18 години и са сами. Идват най-често от Афганистан, Сирия, Ирак и от Африка, за да търсят убежище.

 

Ничиите децаНикое от децата не е очаквало да напусне дома си, държавата и дори континента, на който живеят. Войната ги е научила да се справят сами. Споменът от преживяното едно от момчетата запечатва с телефона си.

 

"Бях на 17, когато дойдох от Сирия в България. Избягах от войната в моята страна. Баща ми бе убит през 2012 година и затова останах сам. Пътувахме заедно с други хора, без да знаем накъде и така се озовахме в България”, разказа в "Събуди се” Класив.

 

За него е важно да вземе статут у нас, защото няма как да се върне в страната си, а и не иска. Хората в Сирия продължават да живеят лошо заради войната.

 

Според официалната статистика на Агенцията за бежанци в лагерите у нас живеят около 90 деца под 18 години. 

 

"В закона трябва да се промени липсата на хипотеза, че едно дете в България може да е само, но да е чужденец. Законът касае само българи. Добрата новина е, че през последните месеци започна да се работи по тази тема. Още от 2009 г. има предложение от Българския хелзинкски комитет за такава промяна, но досега тя не е направена”, разказа репортерът Мария Милкова.