Вещества в какаовото изкушение помагали за намаляване на риска от инфаркт

Известно е, че натуралният шоколад помага за предотвратяване на сърдечни заболявания. Прекалената му употреба обаче води до напълняване.

 

Без паника! Учени търсят начин за концентриране на полезните съставки на шоколада в хранителна добавка под формата на хапчета, информира „Гласът на Америка”.

 

Какаото съдържа химични вещества, наречени флаваноли, които действително помагат за намаляване на риска от сърдечен удар или инсулт, като понижават кръвното налягане и нивата на лошия холестерол и подобряват употребата на инсулина в организма.

 

Здравните предимства на натуралния шоколад обаче още не са потвърдени от изследвания с участие на голям брой хора. Знае се също, че при обработката на продукта се губят много от полезните флаваноли, а в същото време за овкусяване се добавят захар и наситени мазнини.

 

Сега група американски учени проявяват задълбочен интерес към благоприятните ефекти на тези съединения в чистата им форма. Те планират да проведат четиригодишно изследване с 18 хил. доброволци, които ще приемат капсули с чисти какаови флаваноли. Авторите му твърдят, че то ще бъде най-мащабното до момента.