Според СЗО това е „най-големият единичен риск за здравето в околната среда"

Седем милиона души са починали в резултат на замърсяването на въздуха през 2012 г., съобщава Световната здравна организация, цитирана от БГНЕС.

 

На база на резултатите може да се направи предположение за връзка между замърсяването на въздуха и сърдечно-съдовите заболявания, проблеми с дихателната система и рак. Всеки осми смъртен случай по света се свързва със замърсяването на въздуха. Така това се превръща в "най-големия единичен риск за здравето в околната среда", казват от СЗО.

 

В Югоизточна Азия и Западния тихоокеански регион смъртните случаи са близо 6 милиона. Около 3,3 млн. души са починали в резултат на замърсяване на въздуха на закрито, 2,6 млн. смъртни случаи са свързани със замърсяването за въздуха на открито, най-вече в страните с ниски и средни доходи в тези райони.

 

"Рисковете от замърсяването на въздуха са по-големи от очакваното, най-вече за сърдечно-съдовите заболявания и случаите на инфаркт. Днес много малко фактори имат по-голямо влияние върху световното здраве в сравнение със замърсяването на въздуха. Доказателствата алармират за нуждата от концентрирани действия за прочистване на въздуха, който дишаме", казва д-р Мария Нейра, директор на отдела по публично здраве, околна среда и социалните фактори за здравето към СЗО.

 

Намаляването на замърсяването на въздуха може да спаси няколко милиона живота, казват от СЗО. Според организацията по-голямата част от смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, са вследствие на сърдечно-съдови заболявания.