Те недоволстват срещу продължаващите проблеми с лечението им

Десетки трансплантирани блокираха входа на Здравното министерство и поискаха оставката на министър Таня Андреева. Пациентите недоволстват срещу продължаващите проблеми с лечението им. От януари, повечето трансплантирани трябва да доплащат за основните си лекарства. В същото време част от животоподдържащите медикаменти изчезнаха от пазара.

 

Илко Цонев получава нов бъбрек преди 4 години и половина. За да не отхвърли органа, постоянно пие животоподдържащи лекарства. През последните месеци, обаче, му се налага да доплаща за тях. „Аз ползвам две кутии, които са 86 лева на месец, при пенсия 200 лева. Първите няколко месеца могат да се издържат, но ако така продължават нещата в бъдеще е невъзможно”, казва той.

 

Част от 500-те трансплантирани пациенти пък от дни не са приемали медикаментите си. Причината за проблема е, че Здравната каса поема до 100% само от най-евтиния препарат във всяка група. Затова, когато се появи ново лекарство на по-ниска цена, както се случи през януари – пациентите трябва или да сменят терапията си или да платят разликата от джоба си.

 

От Здравното министерство приеха протестиращите и обещаха, че проблемът с доплащането ще се реши от 1-ви април. Не окончателно обаче, защото занапред всеки нов медикамент може да подбие цените отново.

 

Здравните власти обещаха поне да търсят варианти в такива случаи държавата да доплаща от името на трансплантираните пациенти. Самите болни се заканват с нови протести, ако проблемите с лечението им не се решат трайно.