Поради неизяснени причини, този хранителен режим няма същия ефект при мъжете

По-голямата консумация на пресни плодове и зеленчуци от жени на около 20-годишна възраст допринася да се съхрани доброто състояние на артериите им и намалява риска от атеросклероза по-късно през живота им с 40%, предаде АФП, цитирана от БТА, като се позовава на резултатите от американско изследване.

 

Поради неизяснени досега причини, този хранителен режим няма същия благотворен ефект при мъжете. В рамките на 20-годишното изследване жени консумирали 8-9 порции плодове и зеленчуци дневно в съответствие с хранителен режим, свързан с поглъщане на 2000 калории на ден.

 

"Получените резултати подкрепят хипотезата, че появата на артериални плаки е процес, който започва рано през живота и може да бъде забавен посредством здравословно хранене в младежка възраст", заяви ръководителят на изследването д-р Майкъл Мийдема от Института по сърдечносъдови болести в Минеаполис.

 

"Хранителните навици се научават, докато си млад. Следователно е важно да се знае, че добрият избор на храна има благотворен ефект през целия живот", допълни той. Предишни изследвания показаха, че хора на средна възраст, чийто хранителен режим е богат на плодове и зеленчуци, са с по-малък риск от инфаркт на миокарда и инсулт.

 

Изследването започнало в средата на 80-те години на миналия век и обхванало 2508 души - мъже и жени на възраст между 18 и 30 години. За да поглъща 2000 калории дневно, възрастен човек трябва да консумира 280 гр. плодове и 280 гр. зеленчуци на ден, т.е. далеч повече от обичайната ежедневна консумация на плодове и зеленчуци от средностатическия американец. Резултатите от изследването бяха представени в рамките на годишната конференция на Американския колеж по кардиология във Вашингтон.