72,1% са с плоскостъпие, а 81% с гръбначни изкривявания

Проблеми като плоскостъпие, гръбначни изкривявания и сериозни отити най-често тормозят децата. 

 

През последната година специалистите на „Пирогов” са прегледали 1900 деца в няколко града на страната. От тях близо 60% са имали нужда от лечение.

 

Според детските уролози най-често срещан проблем в тяхната област е неврогенният пикочен мехур, или напикаването нощем и денем. 

 

Детските травматолози са прегледали 574. От тях с плоскостъпие са 72.1 %, а с гръбначен проблем - 81%. 35 деца са с други деформации - птичи гърди, сраснали пръсти, повече пръсти, вродена луксация на тазобедрените стави, висок стоеж на лопатката и т.н.

 

Специалистети по уши, нос и гърло отчитат, че най-често срещаният проблем в тяхната област е отита. При 23% от прегледаните се е наложило да бъдат хоспитализирани. При 30% - не са констатирани проблеми. Останалите са на амбулаторно лечение.

 

Детските хирурзи са повели профилактични прегледи на 344 деца. 77% от прегледаните са с коремни хернии, 5% имат деформации на гръдния кош, 9% - гастроезофагеалната рефлуксна болест.

 

Отитите са най-честият проблем при децата в столицата. В Русе пък, повечето малки пациенти страдат от алергии. В Хасково и Кърджали пък децата често се нуждаят от оперативна намеса, като премахване на трета сливица, например. 

 

Специалистите обясняват, че проблемите не са сериозни. Но е добре да ги хванем навреме. Затова и кампанията на „Пирогов” за профилактични прегледи продължава. За да запишете детето си, не ви трябва направление. Само трябва да се обадите на телефоните в „Пирогов”.

 

Повече гледайте във видеото!