Инициативата "Light in the blue" е част от Световния ден за информираност за аутизма

Знакови сгради в цялата страна светнаха в синьо в подкрепа на децата аутисти. По традиция на Световния ден за информираност за аутизма сгради с архитектурна стойност се "обличат" в цвета на кампанията. Инициативата "Light in the blue" води началото си от САЩ.

 

Минути след 20.00 часа Софисйкият университет, крепостта "Царевец” във Велико Търново и общината в Пловдив се окъпаха в синя светлина. Целта на акцията е да се привлече вниманието не само на обществото, но и на държавата, която да гарантира минимум часове терапия за тези деца. 

 

Световният ден за информираност за аутизма бе подкрепен и от редица родни звезди, които изнесоха концерт пред главния вход на Ректората. Сред тях бяха Поли Генова, Дичо, Графа, Камен Воденичаров, Орлин, както децата от вокална група "Бон-Бон", които изпяха песента "Син е светът", превърнала се в химн на кампанията. Благородната инициатива бе проведена от патронажа на еврокомисаря Кристалина Георгиева, а сред гостите на концерта бе и омбудсманът Константин Пенчев.

 

Аутизмът нарушава умението на човек да общува и да се разбира с другите. Това от своя страна води до затруднение на процесите на обучение и социализация. По данни на Световната здравна организация от проблема са засегнати близо 67 милиона души по света. Болестта е най-бързо нарастващото нарушение в развитието в световен мащаб, като през тази годна се очаква диагностицираните с аутизъм деца да бъдат повече, отколкото тези с диабет, рак и СПИН взети заедно.