За стройна фигура е достатъчно човек да прекарва по половин час на естествена светлина преди обяд

Според ново изследване на американски учени излиза, че няма нищо по-просто от това да поддържаш добра линия. Достатъчно е човек да стане по-рано и да се наслаждава малко на утринната светлина, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Изследването е направено на базата на наблюдение на 54 доброволци. То показва, че най-фините от тях не правят нито повече упражнения за форма, нито ядат по-правилно от другите. Единственото, което ги различава, е че се излагат повече на естествена светлина рано сутрин. Колкото повече човек е изложен на утринна светлина, толкова по-нисък е индексът на телесната му маса, отбелязва д-р Катрин Рейд, професор във факултета по медицина "Файнбърг" на Нортуестърн юнивърсити, която е съавтор на изследването.

 

След едноседмично наблюдение със специален апарат на китката на участниците, показващ колко време са изложени на утринна светлина резултатите са изненадващи. Излагането на такава светлина влияе върху теглото на хората, независимо какво ядат, колко спят, колко се движат или на колко години са. Дори и само 20-30 минути между 08:00 и 12:00 часа са достатъчни за благотворен ефект върху индекса на телесна маса на човек.