Тя обобщи, че резултатът е такъв вследствие на напрежения, които се създават

„За момента няма кандидати за директор на Фонда за лечение на деца в чужбина (ФЛДЧ), което е много тъжно”, заяви здравният министър д-р Таня Андреева. Тя информира, че д-р Ива Станкова, която подаде оставка като директор на фонда, ще изпълнява длъжността до 7 април.

 

Андреева обобщи, че резултатът е такъв вследствие на напрежения, които се създават по една или друга причина. "Никой не иска да се заеме с тази отговорност. Това не е за първи път. Във фонда има вълнения от много години насам, не само при един директор", припомни Андреева. Тя отрече името на доц. Владимир Пилосов, който е част от Обществения съвет към фонда, да е спрягано за директор на ФЛДЧ.

 

„Не сме приели новите правила на ФЛДЧ, но те са готови от работната група”, каза Андреева. Тя обясни, че правилата са били обсъдени с членовете на Обществения съвет към фонда, които не са участвали в работната група.

 

Очевидно във фонда има много неща, които трябва да се променят, защото фактът, че вече цял месец работната група и Общественият съвет не могат да излязат с общо решение, показва, че има върху какво да се работи”, заяви Андреева и допълни, че е дала срок до следващата седмица относно общо решение за правилата на фонда.

 

Здравният министър подчерта, че се предприемат мерки с оглед на това бързо и своевременно да се получава експертизата от експертите и офертите от лечебните заведения. Това всъщност са и двата основни проблема, които бавят разглеждането на досиета от Обществения съвет към фонда.

 

Шефът на фонда за лечение на деца д-р Ива Станкова подаде оставка в края на март. От Здравното министерство тогава обясниха, че мотивите за оттеглянето й са лични. В средата на януари родители на болни деца поискаха оставката й заради системно забавяне на молби.