В Софийска област има 22 общини, 240 хиляди жители и едва 19 спешни екипа

59-годишният Николай Христов от Костенец издъхва, докато чака единствената линейка в общината да се върне от София, където е закарала друг пациент. В Софийска област има 22 общини, 240 хиляди жители и едва 19 спешни екипа. През последните 5 години липсата на кадри в спешната помощ, най-вече лекари, се задълбочава все повече. В някои от екипите лекарите са заменени с фелдшери.
 
„Във вторник отидох да го видя и го намерих в безпомощно състояние на дивана. Предположих какво е. Наясно съм, защото вече беше изкарал един инсулт”, разказва Атанас Христов, който е сезонен работник в Гърция. Ден след като се връща в родния Костенец, отива да посети баща си. След като го вижда, звъни на 112. От там му отговарят да си потърси друг превоз, защото линейката е на път за София.
 
С помощта на съсед, Атанас успява да внесе баща си в чуждия автомобил и да го откара в спешния център в Костенец. Там обаче имало само една медицинска сестра.
 
И при посещението на нашия екип в спешния център на Костенец заварихме само една медицинска сестра. Не пожела да я снимаме, но обясни механизма на работа: 
 
„Тук остава сама сестра, както в момента съм аз. Ако дойде такъв човек, моето задължение е да му измеря кръвното, да преценя какво му е състоянието, доколко е тежко и да се обадя пак на 112. Предавам какво съм установила, какво съм преценила и те, ако е необходимо, да изпратят от друго място линейка. По принцип са две линейки, но има един шофьор и екипът е един.”
 
Линейката от спешния център в Костенец, заедно с дежурния екип е в движение всеки ден, поне по 3 часа. Ако през това време има спешен случай, за него може да се погрижи единствено дежурната сестра.
 
По думите на Атанас, линейката се завръща в Костенец час и половина по-късно. Откарва 59-годишният му баща в болницата в Ихтиман, където той издъхва.
 
Линейките за територията на София-област са 35. Екипите, с които Спешна помощ разполага обаче, са едва 19. Лекарите не са достатъчно и в 4 от екипите те са заменени с фелдшери.
 
„Не е проблемът в автомобилите, а в недостига на кадри. Най-вече лекари”, обясни д-р Торнев – директор на Центъра за спешна медицинска помощ.
 
По негови думи този проблем започва да се задълбочава след 2009 г. Оттогава желаещите да работят в Спешна помощ са все по-малко, а огорчените и разярените като Атанас - все повече.
 
В студиото на „Събуди се” д-р Десислава Кателиева от Асоциация на лекарите в спешната помощ и д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването коментираха случая.
 
Какво заявиха те – гледайте във видеото.