Единственото интервю на нападателя на Ахмед Доган, след като излезе от затвора

Когато през януари миналата година едно дуло, насочено към слепоочието на Доган, обиколи света, човека с пистолета се превърна в герой. Пистолетът беше газов и дори не гръмна, но тази изява на сцената на НДК остана завинаги в историята като атентат срещу едно от най-влиятелните български политици на прехода. Хиляди показаха, че се радват на това нападение. Други го заклеймиха като тероризъм, а закона заклейми извършителя в опит за убийство. Покушението изпробва обществените нагласи и даде да се разбере, че когато турчин напада турчин, това е повод за национална гордост за българите, разказва Миролюба Бенатова.

 

Октай Енимехмедов остана в историята като момчето, което накара Доган да падне - не да умре, а да запомни, че е бил унижен. Той показа на Доган, че е достижим. сам ли е действал или по поръчка е въпрос, който няма отговор и до днес. А днес обвинението в опит за убийство вече е в историята. Има присъда от 3,5 години за дръзкото нападение, която ще бъде обжалвана, а Октай отново си е вкъщи. Той реши, че иска да даде първото си интервю извън затвора на Миролюба Бенатова.

 

"Затворът е мястото, където човек може да опознае до някаква степен и себе си. Аз гледах на затвора като на казарма, в каквато не съм бил - от психологическа гледна точка и като дисциплина", разказа Октай на Бенатова. Сега той чете усилено за изпитите в университета.

 

По думите му, сега, в неговия дневен ред стои оставката на правителството.

 

"Тези мирни протести доказаха едно, - че срещу тези хора е много трудно да се бориш с плакати в ръцете и със знамена", категоричен бе Октай.

 

Цялото интервю гледайте във видеото.

 

Още от Миролюба Бенатова - ТУК.