Само в София панелните жилища са 204 000, част от които вече се рушат

12 семейства живеят с риск за живота си в опасен панелен блок в столицата. След поредния инцидент с паднал панел от балкон в Шумен, търсим информация колко от панелните жилища са опасни. Оказва се, че обобщени данни няма.

 

„Моят призив към собствениците е да си направят техническите паспорти на сградата. Тези технически паспорти ще дадат както оценка на състоянието така и предписанията, които трябва да се направят”, казва главният архитект на София Петър Диков.

 

Само в София панелните жилища са 204 000. Заради некачествено строителство и лоша поддръжка, част от тях се рушат, като единия вход на блок 208 в квартал „Надежда”. Първите пукнатини се появяват преди 13 години.

 

Семействата от този вход са настанени в общински жилища, но съседите им от другия - продължават да живеят в рушащата се сграда. „Състоянието, в което в момента е сградата, хората абсолютно основателно се притесняват за другата половина на сградата, която в момента е обитаема и има в момента хора”, допълва Диков.

 

Притесняват се и от това, че разрушения вход се е превърнал в убежище за бездомни хора, наркомани и алкохолици. След тринайсет години ходене по институциите, днес главният архитект на София обеща да помогне на тези хора. „Аз категорично мога да поема ангажимент да се направи проверка и да се тръгне към премахването на тази половина на сградата, която е опасна”, заяви той. Диков е категоричен, че опасните панелни сгради са единици.