Руски и български активисти бяха обвинени и „проклети” за трагедията в Одеса

За ценностите в Европа, Украйна и у нас поспориха в „Здравей, България” блогърът Иво Божков и депутатът от „Коалиция за България” Страхил Ангелов. Повод да бъдат поканени в студиото станаха появилите се у нас плакати, на които под снимка на жертви от трагедията в Одеса се виждат портретите на известни у нас активисти, придружени с надпис „Със съдействието, агитацията и симпатиите на... ”и пожеланието „Бъдете проклети”. Изброени са и „всички, които подкрепят украинските фашисти”, включително ПП „Зелените”, „Протестна мрежа” и „Ранобудните студенти”.

 

Българската листовка наподобява разпространен по-рано в Русия и Украйна плакат, на който се виждат някои от най-изявените противници на управлението на президента Владимир Путин, включително опозиционни активисти като Невални и Немцов, появил се след събитията от 2 май 2014 г. с надпис: "Те подкрепят хунтата в Украйна. А сега какво ще кажат?"

 

Жалко, лешоядно, грозновато… думите ми липсват, когато става думи за такива плакати”, беше коментарът на журналиста Иво Божков, който също откри лика си на листовката у нас. Блогърът подозира, че зад акцията стоят хората на Волен Сидеров.

 

„Това е една тематика на национализма, проповядващ интересите на Москва в България”, смята Божков. „Слагането в такива разделителни линии създава противопоставяне и разделение. В период на война това води до отслабване на самата нация, на българите”.

 

„Става въпрос за това, че има едни хора, които защитават правото на живот, свободата на словото, законността и тези хора, и в Русия, и в България, са сочени за фашисти, за проповядващи екстремизъм”, добави активистът.

 

„Плакатът не ме интересува. Аз лично не мога да подкрепя това, което стана в Одеса – това е позор за цяла Европа и за всички, които твърдят, че са демократи. За да постигнем геополитически цели, очевидно сме склонни да подкрепим къде фашисти, къде ислямисти…”, коментира депутатът Страхил Ангелов.

 

„За да може да бъде признато това правителство в Украйна, то трябваше да разследва първо престъпленията на Евромайдана”, добави народният представител от "Коалиция за България".  

 

Според социалиста в Украйна се води гражданска война. Ангелов прогнозира, че избори на 25 май няма да има на фона на събитията в източната част на страната.  

 

Целия разговор по темата можете да проследите във видеото.