Почти навсякъде се подменят тръби, копаят се огромни дупки и движението е силно затруднено

Цели български градове - надупчени като швейцарско сирене. През последните седмици сигналите ви в рубриката „Моята новина” на сайта NovaNews.bg буквално валят. Защо месеци наред десетки градове са истински строителни площадки?

 

Улиците на Панагюрище в момента наистина са превърнати в огромна строителна площадка. Почти навсякъде се подменят тръби, копаят се огромни дупки и движението е силно затруднено. Такава е обаче ситуацията и в много други градове - в Монтана и Исперих, например. Всичко това обаче местните трябва да изтърпят, за да имат по-модерна ВиК мрежа и по-добро качество на водата. Очакванията са до края на годината проектите за изграждане на водния цикъл да приключат. 

 

Панагюрище. Огромни трапове, километри тръби и шум на багери посрещат от всяка улица всеки шофьор и пешеходец. Придвижването в центъра на Панагюрище е превърнато в истинско предизвикателство. 

 

За да избегне градския ужас Веселин е заменил колата с колело. 

 

Мисия невъзможна. Така Цвета описва всеки опит да премине с количката из лабиринтите на града. 

 

Същата е обстановката и в Монтана. От десет месеца разкопани улици, дупки, счупени коли и прах. За по- малко от година и половина в града трябва да се подменят 45 километра канализация и 16 километра водопровод.

 

Исперих също изглежда като след бомбардировка. Въпреки че по някои улици новите тръби вече са под земята – асфалт над тях - все още няма.

 

Санкции, забавени евросредства и много проверки са на път да замразят някои от тези проекти за нова ВиК-мрежа. В Панагюрище например авансово получените пари вече са изразходвани и се използват общински средства. Ако обаче Брюксел не възстанови финансирането водния цикъл на Панагюрище е поставен на карта.