Пловдив се намира в земетръсна зона

Силно бе усетено днес земетресението в 12.25 часа в Пловдив. По това време много хора бяха излезли на разходка заради празника, но и онези, които бяха си останали у дома, слязоха на улиците, предава БГНЕС.

 

Според възрастна жена, която живее на висок етаж, земетресението не е по-слабо от онова във Вранча през 1977 година. Тя разказва как са се отваряли вратите на шкафчетата и как се люлеел полилеят. Всеки втори пловдивчанин минути след труса се опитваше да говори по телефона, но като цяло контактите се осъществяваха трудно.

 

Пловдив е в земетръсна зона. През април 1928 година две големи земетресения - Чирпанското и Пловдивското, буквално сриват със земята цели улици. Хората там са наясно, че може би някой ден земята ще се разтресе по същия жесток начин. Днес всичко се размина с голямата уплаха. Няма данни за разрушения. 

 

В Старозагорска област също няма поражения от земетресението. Много казанлъчани са се оплакали от силно главоболие и световъртеж минути преди да се разлюлее земята. След труса хората панически са започнали да бягат от блоковете и да се тълпят притеснени пред тях. Мобилните телефони не са прекъсвали, но постоянно даваха заето заради непрекъснатото звънене. Няма прекъснато електрозахранване и водоподаване областта.