Няма „хищническа политика” сред големите търговски вериги, категоричен е Емил Хърсев

Има опасност да се повишат цените на храните в големите супермаркети. Този извод си правят самите търговци. Този закон, поне във вида, в който бе внесен на първо четене, им налага нови ограничения”, заяви в студиото на „Здравей, България” финансистът Емил Хърсев. Внесените от БСП и ДПС промени в Закона за защита на конкуренцията, който трябва да регламентира работата на големите търговски вериги, предизвика широка обществена дискусия за това как би се отразил той върху цените на хранителните стоки в големите търговски вериги.

 

„Най-много ме притеснява, че в България се приема законодателство срещу определен търговски субект, срещу инвеститори, които водят модерна политика. На кръглата маса вчера се изнесоха конкретни данни. Изводът е категоричен – няма „хищническа политика”. Единственият начин, по който производителите могат да компенсират поетия по-голям риск и повече работа, е да се увеличат цените, допълни той.

 

„Има опасност единствено и само да се зомбира българското общество, чувайки и потвърждавано от търговските вериги, че те манипулират цените. Те обикновено са въпрос на пазар – той определя колко да плащаме. От няколко месеца слушаме само, че цените ще бъдат покачени. Няма такава версия, каза в пряка връзка Мариана Кукушева от Асоциацията на хлебопроизводителите.

 

„Като финансист ме вълнува по-скоро опитът за намеса на законодателя в инвестицията на частен субект, който е вложил пари при определено законодателство, а сега получава нови удари. Има доста търговски вериги, които се изтеглиха от България”, категоричен бе Хърсев.

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.