Реферът от Япония измисли дузпа за победата 3:1 над Хърватия

Бразилия започна девето поредно световно първенство с победа. Селесао обърна Хърватия от 0:1 до 3:1 в мача на откриването на Мондиал 2014. Това стана не без помощта на японския съдия Нишимура, който отсъди скандална дузпа за домакините при резултат 1:1 в 70-ата минута.

 

Хърватите поведоха след автогол на Марсело в началото, но след това Неймар изравни преди да се стигне до нов гол на звездата на Барселона от бялата точка. Оскар оформи крайния резултат в добавеното време.

 

Треньорът на Бразилия Луис Фелипе Сколари показа, че е лоялен към играчите си и заложи на същия състав, който разгроми Испания на финала на Купата на конфедерациите преди година. Това означаваше, че Уилиян остава на пейката за сметка на Оскар. За Хърватия не можеше да играе наказания Марио Манджукич и атаката водеше Никица Йелавич.

 

Европейците започнаха много по-добре и още в началото Ковачич стреля от дистанция. Хърватия поведе в 11-ата минута. Дани Алвес загуби топката и Олич напредна отляво, за да центрира по земята. Йелавич засече паса, но не уцели добре топката, което изненада Марсело, който си я вкара във вратата.

 

Това бе първия път в историята, в който първото попадение на световни финали е автогол. Марсело стана автор и на първия автогол за Бразилия в историята на световните първенства, а Селесао е единствения тим участвал във всичките 20 турнира досега.

 

Бразилия бе изправена пред угрозата да стане първият домакин, загубил първата си среща на световно първенство. И то при положение, че в състезателни мачове Селесао нямаше поражение у дома от 1975 г. (57 мача).

 

Много бързо хората на Сколари тръгнаха в атака. И в 29-ата минута Неймар изравни. Оскар се пребори с двама съперници в центъра и подаде към звездата на Барселона. Той напредна и от границата на наказателното поле стреля по земя. Макар и не силен, удара бе много точен – отклони се в стрничната греда и спря в мрежата за 1:1.

 

Така Неймар ознаменува своя мач №50 за Бразилия с гол. До паузата домакините изпуснаха още няколко добри ситуации. След почивката нямаше много положения, докато не се стигна до 70-ата минута. Тогава Фред, който имаше общо 10 докосвания до топката за целия мач, овладя в наказателното поле и се строполи като отсечен с брадва. Реферът от Япония Нишимура отсъди дузпа, но повторенията ясно показаха, че такава няма.

 

Неймар изпълни и макар вратарят Плетикоша да изби топката, тя спря в мрежата зад гърба му за 2:1. Това бе гол №33 на Неймар с екипа на Бразилия, с което се изравни с Роналдиньо и Жаирзиньо на седмото място сред най-добрите стрелци за Селесао.

 

В края хърватите натиснаха, но няколко отлични спасявания направи вратаря Жулио Сезар. За да се стигне до добавеното време, когато при една контраатака Оскар се озова на стрелкова позиция и с боц извън наказателното поле прати топката до гредата – 3:1.