„Гаучосите” успяха да пробият желязната защита на „часовникарите” след продължения

Националният отбор на Аржентина се класира за 1/4-финалите на Световното първенство, след като отстрани Швейцария след продължения. „Гаучосите” бяха само на две минути от дузпите, когато Анхел Ди Мария отбеляза изключително ценното попадение, което осигури на тима му участие в следващия кръг.

 

Швейцария разчиташе предимно на защита в двубоя на „Арена ди Сао Пауло” в последния мач на легендарния треньор Отмар Хицфелд начело на тима. През първото полувреме "кръстоносците" доказаха, че са корав отбор и не позволиха на Гаучосите да разгърнат нападението си. Лео Меси пък постави своеобразен антирекорд - първи мач с националния тим без удар към вратата на съперника в продължение на 60 минути.

 

Страхотна възможност се откри за Швейцария в 27-та минута, когато Шакири намери Джака във вратарското поле, но Ромеро се намеси решително. Три минути по-късно, след центриране на Ди Мария от корнер, Гарай се размина на малко да засече във вратата.

 

Невероятен пропуск за Швейцария направи Йосип Дръмич в 39-та минута, когато бе изведен невероятно сам срещу Ромеро, но опитът му да го прехвърли бе безобразен, и стражът се намеси отново решително.

 

Меси продължи да бъде единственият, който опитваше разнообразни неща, и продължаваше да тормози защитата на Швейцария. Родриго Паласио влезе като негова подкрепа след почивката, и се включи доста добре, но и двамата не успяваха да се преборят с внимателната защита на швейцарците, и с отличния в този мач Диего Беналио.

 

В крайна сметка, без някакви инфарктни ситуации в края на редовното време, двете нули пратиха двубоя, лишен от много голови ситуации, в логични продължения.

 

С тези продължения, Мондиал 2014 се изравни с Мондиал 1990, като Световното с най-много осминафинали, отишли в продължения (4).

 

Развръзката на мача дойде в 118-та минута, когато Анхел Ди Мария се разписа. Лионел Меси се отличи с асистенция за крилото, което бе изведено вдясно, и в типичен стил реализира решаващ гол.

 

В допълните минути на 120-те обаче, драмата можеше да стане пълна, след като Блерим Джемайли нацели греда. Джемайли бе оставен непокрит на далечната греда, след центриране отдясно. С глава той намери страничния стълб, топката се отби и се върна към него, но само за рикошира в коляното му, и да излезе в аут.

 

Така Аржентина се класира на четвъртфиналите, където ще чака победителя от двубоя между САЩ и Белгия, а Швейцария приключва участието си в турнира.