Предложението изненадващо получи подкрепата на всички партии и ще мине в парламента

Подслушването и следенето на граждани във Великобритания ще продължи. Такъв е тревожният извод, който прави британската преса по повод готовността на парламента да гласува спорен закон. Предложението изненадващо получи подкрепата на всички партии и ще мине в парламента необичайно бързо в следващите няколко дни.       

 

Управляващи и опозиция набързо се разбраха да дадат големи правомощия на полицията и разузнавателните служби. Законът позволява на правителството да запазва данни за милиони граждани, предоставени им от телефонни компании и интернет доставчици. По този начин британското правителство не се съобразява с евродиректива, която определи масовото събиране на данни за граждани като "навлизане в личното пространство".

 

"Стъпките, които предприемаме, не са нови. Не са допълнителна намеса в личния живот на гражданите. Те са необходими, за да запазим способността на службите да работят ефективно за националната сигурност", заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

 

Медиите на Острова критикуват не само същността на закона, но и начина, по който се приема. Правителството се разбърза и ще прокара важен закон в рамките на дни, преди лятната ваканция на парламента.

 

Редица организации за защита на гражданските права се обявиха против извънредния закон. Дори някои депутати се опълчиха срещу решението на собствените си партии да прокарат закона без консултации с правозащитници и специалисти по конституционно и международно право.