Главата на Римокатолическата църква осъжда "непоносимите страдания на хората, които искат да живеят"

Папа Франциск поиска в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки Мун "да направи всичко възможно" за прекратяване на насилието срещу религиозните малцинства в Северен Ирак, съобщи Ватикана в комюнике, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

"Трагичните събития през 20-и век и най-елементарното разбиране на човешкото достойнство задължават международната общност, най-вече въз основа на нормите и механизмите на международното право, да направят всичко възможно да спрат и да предотвратят систематичното насилие срещу етническите и религиозните малцинства", пише папата в писмото от 9 август.

 

"Ожесточените атаки, които разкъсват Северен Ирак, не могат да не събудят съвестта на всички мъже и жени с добра воля", за да предприемат "конкретни действия от солидарност в защита на всички пострадали или заплашени от насилието и да осигурят необходимата и спешна помощ на всички разселени хора, както и безопасното им завръщане в техните градове и домове", продължава той.

 

"С натежало и пълно с тревога сърце следя драматичните събития от последните дни в Северен Ирак, където християните и другите религиозни малцинства бяха принудени да бягат от домовете си и да станат свидетели на разрушаването на религиозните им средища и религиозно наследство", казва още Франциск.

 

Папата осъжда "непоносимите страдания на хората, които искат само да живеят в мир, хармония и свободни на земите на предците си". "В този дух ви пиша, господин генерален секретар, и слагам пред вас сълзите, страданията и виковете на отчаяние на християните и на другите религиозни малцинства на обичната земя в Ирак", допълва папата в трогателното си послание.