Става въпрос за птерозаврите, които са първите летящи гръбначни животни

Палеонтолози откриха в Бразилия вкаменелости на поне 47 птерозавра от нов вид, летящи влечуги от ерата на динозаврите, предадоха БТА и Франс прес.
 
Наречени "Caiuajara dobruskii", тези птерозаври са обитавали днешната южна част на Бразилия през периода креда, третият и последен период от мезозойската ера (или преди 145 до 65,5 милиона години), уточняват учените, чието откритие е публикувано в американското научно издание PLOS ONE.
 
Сред намерените вкаменелости има останки от млади и възрастни индивиди от този вид птерозаври с размах на крилата от 65 сантиметра до 2,35 метра. Това накарало учените да предположат, че става въпрос за нов вид в тази група праисторически животни, както и да проследят развитието им.
 
Бразилският екип, направил откритието, е констатирал, че доста характеристики от главата на "Caiuajara dobruskii" се различавали от всички останали членове на групата птерозаври. Споменава се между другото за наличието на голям костен израстък - гребен, върху черепа, започващ от равнището на очите. Младите и по-възрастните влечуги се различавали главно по размера и ъгъла на този гребен от кост върху главата. При младите индивиди този гребен е бил малък и наклонен, докато при възрастните той е бил добре развит и изправен.
 
Анализът на вкаменелостите подсказва, че тези птерозаври са живеели на групи около езеро, намиращо се в пустиня. Смята се, че влечугите са имали способността да летят от съвсем млада възраст.
 
Учените преценяват, че на мястото на откритието им има поне 47 скелета, но те биха могли да бъдат няколко стотици, вземайки под внимание масата от вкаменени кости.
 
Не е ясна причината за смъртта на този вид птерозаври, макар че има доста сходства със смъртността при някои динозаври, предизвикана от сушата, обясняват учените. Възможно е те да са загинали в резултат на пясъчни бури в пустинята, близо до която те са живели, допълват те. Птерозаврите се различават от динозаврите по това, че са можели да летят. Те са смятани за първите летящи гръбначни животни.