Войната на платените чадъри и шезлонги срещу хавлията на плажа отново се разгорещи

Войната на платените чадъри и шезлонги срещу хавлията на плажа отново се разгорещи в летните месеци. Оказва се, че разстоянието между два платени чадъра е 2.70 метра, но това е на плажа в Лозенец, където местата за туристи са сред най-просторните.

 

Не искате да платите 8 лева за чадър на несебърския плаж? Заповядайте тогава – добре дошли сте под палещите лъчи на слънцето, в парещия пясък, който ще трябва да преодолеете, за да се порадвате на водата. Няма как, отредено Ви е място зад сламените заслони. Ако Ви е тясно – имате избор – нали прочетохте ценоразписа.

 

Несебърският плаж държи средната цена за екстри като шезлонг и чадър по осем лева. Ако тя не отговаря на джоба Ви, или на Вашето разбиране за единение с пясъка и водата, по-на юг, на плажа Оазис, чувството Ви за лично пространство се сблъсква с оферта за шатра – 150 лева.

 

Вместо да протестирате, да бяхте избрали друг плаж – бургаският, например, там чадърите са по три лева и около тях има много място за вашите кърпи и за личните ви слънчобрани. Или – защо не, плажът Корал – дълъг и див.

 

Трябва Ви кола, за да обикаляте черноморското ни крайбрежие и да търсите пясък под слънцето, близо до водата, с размерите на вашата плажна кърпа и по няколко педи край нея, че да можете да си протегнете и краката. Ако нямате кола обаче печели първия пристигнал. На плажа Оазис свободната зона се свива до участък между кабинката на спасителите и реката, и до още два, със същите размери, в двата края на плажа.

 

Малко са хората и под платените чадъри. Ако някой освен тях иска да ползва пространството пред чадърите, може, но на мокрия пясък. Или ако отидете на плаж след шест. Междувременно сред сгъналите се в свободната зона, е и парижанка, с пресни впечатления от остров Родос. „Прекалено много място заемат шезлонгите и чадърите тук и освен това са доста скъпи! В Гърция ползвах предплатен чадър и шезлонг и сега си давам сметка, че за хората на кърпите наоколо може би също е било тясно”, казва тя.

 

Всичко е въпрос на субективно усещане, твърди управителят на плажа, който така и не застана пред нашата камера. Категоричен е, че съотношението 50 на 50 – платено и свободно плажуване - е спазено. Нещо повече – според него цялата подредба е по схема, утвърдена от регионалното министерство.

 

За три години, откакто той отговаря за плажа, нито веднъж проверяващите не били направили забележка. По думите му, те могат да се появят изневиделица, без предупреждение, и да констатират съвсем точно спазени ли са геодезическите координати. При съвпадение на точките от схемата, ничий окомер не може да оспори подредбата на плажа. За този сезон официалните заключения тепърва предстоят.