Объркването е дошло заради непланирано строителство на сградата на градината

За провалено класиране за една от столичните детски градини сигнализираха родители, чиито деца са останали без място в детските заведения. 
 
Младен Петров е на две годинки и в края на август е класиран в 63 ОДЗ в квартал „Бенковски”. Най-неочаквано обаче в понеделник, родителите му получават неприятната новина, че класирането е анулирано, тъй като предстои ремонт във въпросното учебно заведение. 
 
„В сряда детето беше декласирано с мотив отказано записване. Ние лично считаме, че правата на детето ни са нарушени и то е дискриминирано”, обяснява бащата на детето и допълва възмутено, че такъв ремонт никъде не е бил обявен до последно.
 
„Ако трябва ще стигна до съд, но истината по един или друг начин трябва да възтържествува”, категоричен е той.   
 
След запитване от екипа на Нова, от общината отговориха, че объркването е дошло заради непланираното строителство на сградата на детската градина, което ще започне до дни. Заради автоматизираното обявяване на свободните места, онлайн системата е класирала нови деца на мястото на пренасочените и така всички кандидати са останали без място в детско заведение. 
 
„Наш ангажимент беше всички, посещаващи детското заведение деца и всички новоприети деца, които бяха класирани през месец май да им осигурим места и това успяхме”, обясни Мария Минчева от Дирекция "Образование" в Столична община. Такова решение обаче ще има и за 2-годишния Милен, ангажираха се от общината.