Това е втори подобен инцидент от началото на август

Между 3000 и 4000 руски туристи бяха оставени на грижите на гръцките служители в сектора на туризма след фалита на туроператора им, съобщи Гръцката асоциация на туроператорите (Sete). Това е втори подобен инцидент от началото на август.

 

Приоритет на асоциацията "е да помогне на руските туристи, които пътуваха в Гърция със Солвекс, докато се върнат у дома", съобщи тя в комюнике. Солвекс е туристическа агенция от Санкт Петербург, която неотдавна обяви фалит. В момента тя има между 3000 и 4000 клиенти в различни области на Гърция, съобщи председателят на гръцката асоциация Андреас Андреадис.

 

"Няма механизъм за застраховка при подобни случаи в Русия, ние трябва да покрием разходите. Гръцката държава трябва да помогне на служителите, доколкото й е възможно", допълни той. Андреадис уточни, че нареждането е да не бъдат наказвани туристите, защото в крайна сметка ще пострада образът на Гърция.

 

Тази година страната посрещна 1,2 милиона руски туристи. Sete си постави за цел да приеме 2,5 милиона руски туристи през 2021 година. В началото на август друг руски туроператор - Лабиринт, обяви фалит, оставайки 8000 свои клиенти в Гърция.