Тя се основава на т. нар. техника "бетонен воал", при която бетонът се нанася върху изградената конструкция

Архитектът Анти Ловаг (Antti Lovag), известен като създателят на дизайнерът на кълбовидните къщи, една от които ("Къщата от балончета") принадлежи на известният моден дизайнер Пиер Карден, почина в събота в дома си в Турет сюр Лу (Tourrettes-sur-Loup) във френските Алпи, информира Франс прес, цитирана от БГНЕС.

 

Роденият в Унгария през 1920 г. в семейството на финландка и руснак, Ловаг изучава метални конструкции и става морски инженер в Стокхолм. В Париж той пристига през 1947 година, където продължава да се усъвършенства в изящните изкуства (L`école des Beaux-Arts).

 

От 1968 г. Ловаг започва своите първи "къщи от балончета". Къщата в Турет сюр Лу става исторически паметник във Франция. Тя се основава на така наречената техника "бетонен воал", при която бетонът се нанася върху изградената конструкция и дава формата на къщата.

 

Интересна е историята на къщата на Пиер Карден. Тя е била предназначена за френски индустриалец, който починал малко преди края на строежа. Тогава тя е купена и довършена със средствата на световноизвестния дизайнер Пиер Карден. Сградата става известна освен със своя прочут собственик и с нестандартната си форма – без нито един ъгъл.