Те се заканват да уведомят и Европейската комисия

Докато нивата на реките продължават да се покачват, рибари и еколози ни сигнализираха за опасни дерета и то на места, които подлежат на постоянен контрол от басейновите дирекции. Става дума за водохващанията за водноелектрическите централи. Що за дерета се образуват там и опасни ли са, провериха Рада Богданова и Михаил Кръстев.  


До деретата ни отвежда пътят на рибата. След броени дни балканската пъстърва ще тръгне нагоре по реките, за да хвърли хайвера си. Ще тръгне и по тази, която малко по-нагоре е впрегната за производство на ток.  Пъстървата ще трябва да скача ловко – това тя го може. Остава и да има в какво да скочи.


В 35 от 40 случая по пътя на рибата нашите водачи са засекли вместо бърза вода, локви като тези. А на мястото на пресушените речни русла – дерета – това вече се е превърнало в гора. В нарушение на Закона за водите. И за учудване на оглавяващия дирекция „Управление на водите” в екоминистерството.


„Басейновите дирекции правят ежегодно преглед и оценка на проводимостта на руслата на деретата - веднъж пролет и веднъж есен - такива констатации, специално за вецове, не разполагам с тях официални”, обяснява Асен Личев, директор "Управление на водите" в МОСВ.
Показахме на директора два клипа от  нашите водачи от риболовен клуб „Балканка” и Международната природозащитна организация WWF.  


На сайта си dams.reki.bg, те качват наблюденията си над действащите водноелектрически централи. От тях ясно се вижда как само за година едно речно корито може да стане неузнаваемо. Въпреки техните сигнали.


Директорът видя и любителските  кадри на дерето, което ние снимахме тази седмица, отпреди да се е разлистило.


Ето в какво се състои рискът на това водохващане, което се проверява два пъти годишно: В момента водата в така нареченото задбаражно езеро е буквално на сантиметри от върха на преливника. Когато тръгне надолу по тези стъпала, тя ще се срещне с ето това непочистено корито, ще повлече тези храсти, ще ги извади от корените им, ще се образува един висок бент някъде надолу по течението на реката и когато и той не издържи, висока приливна вълна ще причини това, което гледахме вече в Аспарухово, в Килифарево, в Горна Росица и къде ли не това лято.


Къде се къса връзката тогава - питаме авторите на поне дузина сигнали до Басейновите дирекции.


„За съжаление, има случаи, когато изобщо не реагират. А за още по-голямо съжаление, има случаи, в които ако днес да кажем се подаде сигнала, утре отиват на проверка,днес реката е преградена тотално и всичката вода отива към веца, а утре при проверката всичко е наред. Когато те отидат на проверка, това просто може да навежда на мисълта, че някой е информирал собственика, че ще го проверяват. - Вие как можете да го докажете? - Това специално ние не можем да го докажем, на нас не ни е и работа да го доказваме, това което нас ни вълнува, единственото е да може да оцелява живота”, обяснява Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка".


За съжаление обаче се намираме на един типичен за България бент, който разделя живота в реката на две”, обясянва Любомир Костадинов от WWF


Въпросите за живота на рибите и на хората остават в тълкуването и прилагането на Закона за водите.


Повече по темата гледайте във видеото.