Голямото очакване е срещата на Порошенко с Владимир Путин в присъствието на Ангела Меркел

Европа и Азия се срещат в Италия. Политическият елит на двата континента се събра в Милано за ключови търговско-икономически разговори и обсъждане на глобални проблеми. На срещата са поканени президентите на Турция и Украйна, които ще имат отделна среща. А България е представена от президента Росен Плевнелиев. 

 

Петдесет и трима правителствени ръководители, сред които Владимир Путин и десетки търговски делегации. Ключовата среща е огромно предизвикателството за италианските домакини, които трябва да гарантират сигурността на световния политически елит. Все пак - стартът на срещата беше даден с най-добрите намерения.

 

Азиатско-европейският форум се събира веднъж на две години, за да насърчи финасовото и икономическо сътрудничество. 

 

„60% от населението на планетата, над 50% от брутния национален продукт на планетата и в ситуация, в която света е много бързо променящ се и динамичен, всички заедно ще обсъждаме наистина важни теми. Как да свържем по-добре нашите мрежи, как да направим така че търговията между Европа и Азия да намери своите нови измерения”, коментира президентът Росен Плевнелиев. 

 

Всяка от страните използва форума, за да рекламира възможностите за нови бизнес проекти. Президентът на България акцентира върху стратегическото местоположение на България. 

 

„България, която има една много добра бизнес среда, с ниски данъци, талантливи и гостоприемни хора. Една България, която има своята амбициозна програма. Надяваме се на повече инвестиции и да се позиционираме здраво и стратегически по пътя Европа Азия”, каза още държавният глава. 

 

Президентът има серия от двустранни срещи с азиатски лидери, с германския канцлер Ангела Меркел и украинският президент Виктор Порошенко.

 

Голямото очакване тук тази вечер е срещата на Порошенко с Владимир Путин в присъствието на Ангела Меркел. Руският президент се среща с европейските лидери за първи път, след като Русия бе отстранена от Групата на Осемте и наказана със санкции.