Двете държави подписаха и споразумение за военнотехническо сътрудничество

Огромни плакати с образа на Владимир Путин и сергии с тениски, от които се усмихва руският президент - така изглеждаше днес Белград. С русофилско настроение и пищен военен парад Сърбия посрещна господаря на Кремъл

 

3 хиляди военни преминаха по улиците на Белград в чест на годишнината от освобождението на сръбската столица от нацистка Германия.

 

Кулминацията на най-големия парад от 30 години насам беше въздушна акробатика с изтребители МИГ-29, демонстрирана от известната руска военновъздушна част Стрижли. 

 

Напрежението в отношенията между Москва и Вашингтон отново беше демонстрирано с отсъствието на американския посланик на парада. Неотдавна той попита защо Путин е поканен, след като преди 70 години Белград е бил освободен от Трета украинска армия в състава на Червената армия. Неудобните американски въпроси обаче не попречиха на президентите Владимир Путин и Томислав Николич да потвърдят отличните отношения между страните си крепящи се на исторически връзки. 

 

И въпреки че неотдавна Сърбия започна дългоочакваните преговори за членство в Евросъюза, Белград потвърди, че няма да се съобрази с искането на Брюксел за налагане на санкции. Двете държави подписаха и споразумение за военнотехническо сътрудничество, преговаряха и за строежа на Южен поток.