Те се срещнаха в Милано, където се провежда азиатско-европейски форум на високо равнище


Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко се срещнаха в Милано за преговори по кризата в Източна Украйна. Двамата определиха разговорите като позитивни и обявиха, че ще има втора среща по-късно днес.

 

Путин и Порошенко се срещнаха в Милано, където се провежда азиатско-европейски форум на високо равнище. След кратко ръкостискане двамата обсъждаха нарушаването на примирието в Източна Украйна, както и споровете за газовите доставки от Русия, които заплашват да нарушат доставките за Европа. 

 

Въпреки че и двамата президенти определиха срещата като полезна, не бяха огласени конкретни резултати от преговорите. "По кризата в Украйна остават сериозни различия в гледните точки", каза говорител на Владимир Путин. На преговорите присъстваха Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Дейвид Камерън и ръководителите на Европейския съюз. Домакинът Матео Ренци обясни защо срещата е важна: "Мисля, че направихме крачка напред. Най-вече по отношение на атмосферата и конструктивния диалог. Очевидно остават много различия. Това е нормално. Но според мен има искрено желание проблемът да бъде решен".

 

По-късно ще има и втора среща между Путин и Порошенко. Въпреки че беше достигнато споразумение за спиране на огъня, сблъсъците в Източна Украйна продължават. Владимир Путин разпореди и изтегляне на руските войски от украинската граница, но НАТО твърди, че изтегляне няма. Спрените през лятото газови доставки от Русия към Украйна също не са подновени. Владимир Путин открито намекна, че Европа може да има проблеми през зимата, тъй като по-голямата част от газа минава през Украйна, а Киев не отстъпва пред исканията да плати 4,5 милиарда долара за вече доставен газ.